Menü Bezárás

Barda Beáta

Emlékképek

Barda Beáta

igazgató
Trafó Kortárs
Művészetek Háza

Mi a legkedvesebb élménye a Budapesti Tavaszi Fesztiválról?

Vannak jó emlékeim, izgulós emlékeim, kicsit csalódós emlékeim, csinálós emlékeim, előadás előtti és előadás utáni emlékeim, sőt vannak nem jó, kellemetlen emlékeim is.

Emlékszem arra, ahogy jövök ki az Operett Színházból, ’90-es évek közepe, tavasz van, és úgy érzem, alaposan gyomorszájon vágtak, le vagyok taglózva, ilyet addig nem nagyon láttam, férfiak jöttek-mentek fekete zakóban, megnőttek, összementek, kúsztak, csúsztak, asztalt emeltek, alatta elbújtak, igen, Jel Színház. Josef Nadj. Nagy József. 

Emlékszem egy másik elementáris élményre. Vígszínház, erkély, jobb oldal, állva tapsolok, talán picit sírok is. Le vagyok taglózva, ilyet sem láttam még. A színpad pedig telis tele virágokkal. Virágmező. Nelken. Szegfűk. Pina Bausch. Nekem nagyon fontos volt. Azután eltelt vagy 5 év.  Wiesenland. Zöldföld. Itt (is) készült. Bausch ez is.

Emlékszem számtalan megbeszélésre. Hogy mit, hogy hogyan, hogy mennyiből. Hogy tervezünk, megbeszélünk, vitatkozunk. Hogy közösen. Jó volt.

Emlékszem arra is, amikor nagyon szerettük volna, ha a Hate Radio Milo Rautól belekerül a programba. Nem került bele.

De emlékszem, hogy Random és Wayne McGregor, Alexander Vantournhout, Sharon Eyal, Gat és Chouinard. Nem is folytatom.

Emlékszem, hogy izgulunk, hogy befér-e egyáltalán, hogy elvállalja-e, nem kési-e le a csatlakozást, megjön-e, kell-e vízum, megkapja-e, nem jár-e le az útlevele, belemegy-e, hogy legyen fotóspróba, beszélget-e, tart-e workshopot, jönnek-e elegen a workshopra, lesznek-e nézők, tetszik-e nekik, hogy tudunk-e olyat szerezni, amilyen kell neki, hogy nem szakad-e tovább, hogy meg tudja-e varrni, ki tudja-e cserélni, hogy találunk-e masszőrt, gyógytornászt, orvost, szemcseppet…

Emlékszem.

Mi az első három szó, gondolat, ami eszébe jut a Budapesti Tavaszi Fesztiválról?

inspiráció, együtt, élmény

Mik azok az értékek, amit az elkövetkező 40 évben is meg kell őriznie a fesztiválnak?

Ezt a 3 dolgot kellene megtartani, az inspirációt, lendületet, amit  egy fesztivál adni tud,  a közösség élményét, befogadói és szervezői/előadói oldalon egyaránt, és az élményt, amit nyújtani tud.

Mindenkinek van egy kedves emléke a tavaszi fesztiválról

KÖSZÖNJÜK, HOGY VELÜNK ÜNNEPLED A 41.

BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁLT!