Budafok alulnézetben

Pincejárat a Barlanglakás Emlékkiállításban

Budafok és Tétény történetének különösen izgalmas fejezetét jelentik az egykori barlang- és pincelakások. Ezekből egy jelenleg kiállítóhely, ahol özvegy Tóth Győzőné szobáját és konyháját, illetve az albérlők lakrészét ismerhetjük meg, levezetésképp pedig koncerten lazulhatunk.

Ez az esemény sajnos már véget ért, köszönjük a részvételt

Mikor?

május 7. 14:00 - 19:00 

Budafok és Tétény történetének elválaszthatatlan részét képezik az egykori barlang- és pincelakások. Egészen a közelmúltig tömegek laktak ezekben a kényszerűségből kialakított lakásokban, nehéz körülmények között. A 20. század közepére azonban sok pincelakás fölé ház épült, az egykori kényszerlakhelyek elnéptelenedtek. A mély udvarok még láthatók a kerületben sétálva, de a lakások mára már eltűntek.

 

Özvegy Tóth Győzőné egészen a 1960-as évek végéig használta azt a lakást, amely a Budapesti Történeti Múzeum jóvoltából kiállítóhellyé alakult. Napjainkban a fenntartó 22. Kerületi Önkormányzat és Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési központ felügyelete alatt működik a kiállítóhely, amely özvegy Tóth Győzőné szobáját és konyháját, illetve az albérlők lakrészét mutatja be látogatóknak. Az emlékkiállítást fokozatosan újítjuk, új kiállítási enteriőröket mutatunk be a látogatóknak. Elsősorban a helyi kisiparosok, mesterek, munkások szerszámait és tevékenységeit lehet megtekinteni megújuló kiállításunkon. Jöjjön és tekintse meg ezt a Magyarországon egyedülálló kiállítóhelyet! Minden egész órában tárlatvezetés Appel Péter helytörténésszel.

 

14.00-19:00 óra között Orisek Judit kézműves foglalkozása – A kézműves foglalkozások témái az évkör jeles eseményeit követik, elsősorban a szőlőműveléshez, borkultúrához kötődnek, a jelentősebb mezőgazdasági munkálatok jellegzetes alapanyagait (venyige, vessző, csuhé, csuta) felhasználva.

 

14.00-19.00 óra között Töreky Bori népi furulya/koboz/citera játéka szórakoztatja a közönséget.

Hol?

Barlanglakás Emlékmúzeum

1222 Budapest, Veréb utca 4.

Barlanglakás Emlékmúzeum

1222 Budapest, Veréb utca 4.

Ez is tetszeni fog

#játszikaváros #családikör
XXXI. Floralia
Aquincumi Múzeum
április 29. 14:00-19:00, április 30. - május 1. 10:00-18:00
#beszélaváros #alternézet
Mik vogymuk?
Virág Benedek Ház
április 30. 13:00-16:30
#alkotaváros #alternézet
Várnegyed egykor és most
Várnegyed Galéria
május 13-15.