CONCEPT BAZAAR

Szintetikus-öko, vadiúj-vintage, népi-indusztriális, tér-idő utazós, szín-energikus textilek

A több mint 200 éves Goldberger-épületegyüttes földszintjén eredetileg kékfestő üzem volt, ma viszont az Óbudai Múzeum - Goldberger Textilipari Gyűjtemény izgalmas tárlata őrzi itt a textilipar emlékét és a Goldberger hagyományokat. A múzeum előterében kialakított Concept Bazaar névre keresztelt kiállítás párhuzamba állítja a hazai textilipar múltját és jelenét, a történeti tárlatot és a kortárs textilt.

facebook ikon Ingyenes
CONCEPT BAZAAR
Ez az esemény sajnos már véget ért, köszönjük a részvételt

Mikor?

április 29. - május 1. 

Ahogyan a textilek egyre hangsúlyosabb médiummá váltak az elmúlt időszakban, egyre bátrabban használjuk őket önkifejezésre. Önkifejezésre abban az értelemben, hogy beburkoljuk magunkat és perszonalizáljuk a lakóterünket, valamint önkifejezésre abban az értelemben is, hogy művészeti alkotást hozzunk létre a segítségével.

A Concept Bazaar Kovács Adél trendelőrejelző és design tanácsadó kurátori közreműködésével jön létre. Az Óbudai Múzeum – Goldberger Textilipari Gyűjteményében rendezett pop-up kiállítás olyan kortárs alkotókat vonultat fel, akik új ötleteikkel átértelmezik a textiltervezés és gyártás hagyományos folyamatát. Az interaktív kiállítás négy különböző tematika mentén prezentálja a textilek tervezési, gyártási és értékesítési lehetőségeit: Fabric store (anyagüzlet, ahol különböző technológiával készült roll textilek kerülnek bemutatásra), Trend show (textiltervező hallgatók kísérleti anyagai, hazai textiltervezők munkái), Bar (lakástextilekkel berendezett enteriőr, ahol kávézhatnak, beszélgethetnek az idelátogatók), Performance (élő szövés – textil performansz).

A komplex vizuális és taktilis élményt fokozza majd, hogy mindent megérinthetünk és lefényképezhetünk, eltérve a múzeumi szabályoktól. A kiállított munkák indusztriális felületeken és design bútorokon kerülnek bemutatásra. A komplex vizuális és taktilis élményt fokozza majd, hogy mindent megérinthetünk és lefényképezhetünk, eltérve a múzeumi szabályoktól.

A Concept Bazaar digitális kiterjesztést is kap: a kiállításon bemutatott textilek mintái márkerként szolgálnak majd egy AR vizualizációhoz.

Orosz Diána az Óbudai Múzeum művészettörténész, muzeológusa az Óbudai Múzeum – Goldberger Textilipari Gyűjtemény állandó gyűjteményét bemutató kurátori vezetést tart április 30-án 11 órától.

 

A Concept Bazaar tárlata olyan mai alkotókat hoz össze egy helyen, akik friss ötleteikkel, látásmódjukkal, valamint a klasszikus formatervezés és a képzőművészet fúziójával értelmezik újra a textiltervezés és a gyártás hagyományos folyamatát.
Az interaktív kiállítás négy különböző tematika mentén prezentálja a textilek tervezési, gyártási és értékesítési lehetőségeit.
TREND SHOW
A Trend Show szekcióban magyar egyetemek textiltervező hallgatóinak, valamint cégek munkáit, a nemzetközi trendekbe illeszkedő, innovatív anyagokat és technológiákat ismerhetnek meg közvetlen közelről a
látogatók.
PERFORMANCE
Performanszként az élő szövés, egy csomózott textilkép születésének folyamatát is megfigyelhetik az érdeklődők, a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak tolmácsolásában.
MATERIAL LIBRARY
A tárlat látógatói betekintést kapnak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Magyar Divat & Design Ügynöksége nemzetközi példák alapján létrehozott közös vívmányába, a Budapest Design Material Library-be, amely nagyban segíti a magyar kreatívipari szereplők munkáját: az egyedülálló gyűjtemény lehetővé teszi számukra, hogy akár utazás nélkül is lapozgathassák a világ minden tájáról egybegyűjtött legfrissebb, leginnovatívabb anyagokat.
FABRIC STORE
A Fabric Store-ban hagyományos anyagok kerülnek bemutatásra, ám ez a szekció egyúttal modern, már-már tudományos fantasztikusnak ható, mégis valós koncepciót ad arra is, hogyan működhet a jövő textilüzlete, ahol az új technológiának köszönhetően az anyagban rejlő lehetőségeket akár előre feltérképezhetjük.

Hol?

Óbudai Múzeum - Goldberger Textilipari Gyűjtemény

1036 Budapest, Lajos u. 136-138.

Óbudai Múzeum - Goldberger Textilipari Gyűjtemény

1036 Budapest, Lajos u. 136-138.

Ez is tetszeni fog

facebook ikon Ingyenes
#alkotaváros #alternézet
Cinema Mystica
Kristály Színtér
május 13 - 15. 12:00-22:00
facebook ikon Ingyenes
#alkotaváros #európaihatás
Tape That
art quarter budapest
május 15. 12:00-17:00
facebook ikon Ingyenes
#zenélaváros #köztérélmény
Variációk emlékműre 1.
Több helyszín
április 29. - május 1.