Zene Ingyenes

DJ Bootsie Kvartett & Heuréka Pop Orchestra – Bartokosmos

Elektroszimfonikus koncert Bartók műveiből

EZ AZ ESEMÉNY SAJNOS MÁR VÉGET ÉRT, KÖSZÖNJÜK A RÉSZVÉTELT
DJ Bootsie Kvartett & Heuréka Pop Orchestra – Bartokosmos

A Bartokosmos formavilágát egyszerre jellemzi az organikus és szintetikus hangzás, a poszt-basszuszene és a magyar népdalgyűjtés szintézise, illetve a modern IDM és ambient, valamint a szimfonikus tételek fúziója.
A koncert ingyenesen látogatható.

Hol?

Városháza Park

Útvonalterv

MIKOR?

2024. május 10. 20:00

Bővebben

Egyedülálló programmal jelentkezik DJ Bootsie, a hazai instrumentális hip hop és basszuszene úttöröje,aki egy három évtizedre visszatekintő, kivételes és egyedi alkotói pályával büszkélkedhet. Munkáiban mesterien keveredik az elektronikus hip-hop, basszuszene, scratch, a film- és népzenei elemek, a komolyzene és nyomokban a jazz.  

Egy különleges zenei utazáson keresztül keres választ a XXI. századi identitás kérdéseire, amelynek keretében az olyan ismert Bartók-művek, mint többek között az Este a székelyeknél, a Cantata profana, a Harmadik zongoraverseny, az Allegro barbaro, vagy a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára a világon először szólalnak meg samplerre, dobgépre és lemezjátszóra alkalmazva.

Bartók Béla ősforrásból táplálkozó zseni, akit a világ legnagyobb zeneszerzői között tartanak számon. Őt tekinthetjük a hangmintázás és a remix előfutárának, sőt „feltalálójának” is. Magyarországon jelentős hagyománya van, külföldön némi kultusza. Itthon nem tudnak mit kezdeni az örökségével, a határainkon túl viszont alig ismerik azt. Az Emerson, Lake & Palmer 1971-es The Barbarian c. feldolgozásától és néhány elektroavantgárd kísérlettől eltekintve eddig nem próbálkoztak a művei releváns újragondolásával.

Ezzel megy szembe DJ Bootsie, aki új lemezén Bartókot, és rajta keresztül alkotói önazonosságát állítja középpontba. A Bartokosmos teljes egészében a zeneszerző Bootsie által kiválasztott műveinek egyéni módon újrakomponált átirataiból áll. A lemez egyedi szín a kortárs elektronikus zenei palettán, olyan kiemelkedő neoklasszikus megjelenésekkel állítható párhuzamba, mint Christian Löffler átiratai Bach, Beethoven és Chopin műveiből, Max Richter Vivaldi-újraértelmezése, vagy éppen Matthew Herbert Mahler-rekompozíciója.

Ez is tetszeni fog

Zene Jazz
Jazz a téren

Nagy Emma Quintet
Ajtai Péter | MINGUS! MINGUS! MINGUS!
Lisztes Jenő Cimbalom Project feat. Roby Lakatos

2024. május 10. 17:00-22:00

Rákóczi tér - Szabadtéri színpad

Zene Jazz
Új hullámok

Moses Yoofee Trio
Sinnoi

2024. május 10.

Trafó Kortárs Művészetek Háza

Zene Tánc
Tavaszi TáncTér

Szabadtéri tánckavalkád

2024. április 28. 14:00-21:00

Madách Imre tér