Menü Bezárás

Free Style Chamber Orchestra / Budapest Jazz Club

Társrendezvény

Nézd
meg
most!

Free Style Chamber Orchestra / Budapest Jazz Club

Élő stream közvetítés a BJC színpadáról! A tekerőlantot, fafúvósokat, vonósokat és jazz-combót is felsorakoztató Free Style Chamber Orchestra új lemezzel jelentkezett a pandémia idején. A Nagy János Yancha vezette formáció úgy dolgoz fel népzenei motívumokat, hogy a tradícionális hangszereket szervesen összekapcsolja a modern zenével – a BJC közvetítésén ezt most bárki meghallgathatja!

Fesztivál premier:

2021. április 12. (hétfő) 20:00

Jegyár:

Ingyenes
A műsor 2021. április 12. naptól megtekinthető.
Tovább a társrendezvény oldalára

A Free Style Chamber Orchestra már 17 éve meghatározó szereplője a hazai jazz színtérnek, és idén új nagylemezzel jelentkezett. Az üveghegyen túl című album azokat a népzenei és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott ifjúsági koncertsorozatán fog bemutatni a diákoknak.

Az együttes 2004-ben alakult, és nagy áttörést jelentett a hazai jazz élet számára, hiszen létrejött Magyarország első olyan állandó, professzionális kamarazenekara, amely vonósokból, fafúvókból (klasszikus kamarazenakarből), tekerőlantból és jazz-combóból áll. Az együttest Nagy János Yancha Erkel Ferenc-díjas zeneszerző vezeti, tagjai közül pedig többen eMeRTon-, illetve Artisjus-díjas jazz zenészek. A Free Style Chamber Orchestra, amely 17 éve meghatározó szereplője a hazai jazz színtérnek, és állandó résztvevője a jelentős hazai és külföldi jazz fesztiváloknak, 4. nagylemezével jelentkezik Az üveghegyen túl címmel. 

Az album gerincét Nagy János kompozíciói adják, de Frey György basszusgitáros, valamint a jelenleg Bécsben zeneszerzést tanuló fiatal tehetség, Nagy Ábel Márton egy-egy szerzeménye is helyet kapott rajta. A lemezen a Jöjj meg, Duna és az Indulj el egy úton című népdalok feldolgozásai is szerepelnek, melyeket Nagy János korábban, a néhány éve elhunyt Vasvári Pál basszusgitárossal közösen írt. Ebben a két dalban az együtteshez csatlakozik Kubinyi Júlia népdalénekesnő is.

Az együttes hitvallása szerint a fúzió nem csak népdalfeldolgozásokat jelent, hanem azt is bemutatják, hogy egy tradicionális népzenei hangszer hogyan kapcsolódik össze a modernebb zenével.  A zenekar állandó tagja Szerényi Béla, aki tekerőn játszik, és ezt az alapvetően tradicionális hangszert nemcsak a népi motívumoknál használja, hanem olyan dalokban is részt vesz, amelyek kifejezetten jazz improvizációt kívánnak. Így tudják megmutatni ennek a népi hangszernek a létjogosultságát a modern jazzben is.

Nagy János “Yancha” – zongora
Pozsár Eszter – fuvola
Zsemlye Sándor – szaxofon
Gordon Teodóra – klarinét
Blaskó Mihály – fagott
Csonka Gábor – hegedű
Frankie Lato – hegedű
Kézdy Luca – hegedű
Lantos Zoltán – hegedű
Haraszti Krisztina – brácsa
Pribay Valéria – cselló
Frey György – basszusgitár
Berdisz Tamás – dob
Joubert Flóra – ütőhangszerek
ifj. Szerényi Béla – tekerő

Élő stream közvetítés a BJC színpadáról.