Johannes Bellinkx (NL-BE): Reverse

A PLACCC Fesztivál programja

Hátat fordítunk a fővárosnak- annak, amelyiket már ismerjük. Most hátrafelé sétálva járhatjuk be köz- és magántereket, s közben a város hangjaiból komponált hipnotikus hanginstalláció kísér végig, mely felerősíti vagy éppen kizökkenti a valóságot.

Johannes Bellinkx (NL-BE): Reverse
Fotó:Dennis van Tilburg
Ez az esemény sajnos már véget ért, köszönjük a részvételt

Mikor?

május 13-15. 

A Reverse című előadás hátrafelé sétálva, köztereken és magántereken keresztül vezeti végig a nézőket a városon.

Mindig előrefelé nézel? Mindig a következő célodat tartod szem előtt? Mi lenne, ha egy pillanatra megfordulnál? Szó szerint.
A holland-belga művész Johannes Bellinkx az idő- és valóságérzékelésünket manipulálja, amikor azt kéri, hogy fordítsunk hátat mindennek, ami ismerős, és hátrafelé járjuk végig a várost. Ahogy kilépünk a komfortzónánkból, belépünk egy olyan városba, amit már fel sem ismerünk.

A projekt nagy mértékben inspirálódott egyes ázsiai és afrikai kultúrák időfelfogásából – amelyek az időt nem lineárisan képzelik el, hanem a szimultaneitásban hisznek, ahol nem létezik múlt és jövő, hanem az egyes pillanatok egymásra rakódnak.

A hátrafelé sétálás egy koncentrált fizikai élmény, ahol a figyelmünk elveszíti határozott fókuszát, és kiterjesztve látjuk a világot. Az a rendkívül egyszerű gesztus, hogy nem előrefelé, hanem hátrafelé indulunk el, teljesen új perspektívából tárja fel előttünk a környezetünket.

A séta során a nézők egy jól láthatóan jelölt útvonal haladnak végig. Biztonságban leszel, nem kell folyton a hátad mögé pislognod. A város hangjaiból komponált hipnotikus hanginstalláció kísér végig az utadon, felerősíti vagy éppen kizökkenti a valóságot, miközben átadod magadat az ismeretlennek és váratlannak.

 

Koncepció és rendezés: Johannes Bellinkx

 

A program a Budapest Brand, az Eleven Blokk és a Placcc Fesztivál együttműködésében jött létre.

Hol?

Saru utcai parkoló

1111 Budapest, Saru utca

Saru utcai parkoló

1111 Budapest, Saru utca

Ez is tetszeni fog

#játszikaváros #európaihatás
Alexander Vantournhout/not standing (BE): Screws
Kristály Színtér
május 6 - 8. 17:00/19:00
#sétálaváros #köztérélmény
Sétál az Esernyős!
Óbuda
május 1. 10:00-18:00
#alkotaváros #alternézet
Meetlab x Szabó Bálint: Azimut
Árasztó-part
május 10-15.