Film

Little Europe Filmfesztivál

Nők a kormányrúdnál

Little Europe Filmfesztivál

Idén a nők veszik át a Little Europe-nál az irányítást, miközben felfedezik a kortárs közép-európai filmművészetet.

Hol?

Toldi Mozi

1054 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

Útvonalterv

MIKOR?

Bővebben

A Little Europe filmfesztivál második kiadása nőkről szóló filmekkel érkezik, de korántsem csak nőknek. Mi köti össze a különböző történelmi korokból származó és eltérő korosztályú és származású hősnők sorsát? Sikerül-e túlélniük egy férfiak uralta környezetben?  Vajon sikerül-e elnyerniük a rokonszenvüket? Tudd meg május 7-től 9-ig a Toldi moziban

Jegyértékesítés április 18-tól.

AUSZTRIA

A sellők nem sírnak | május 9. | 18:00 | Nagyterem

Ausztria, 2022, 92 perc

Játékfilm, eredeti nyelven, angol és magyar felirattal

A SZUPERMARKET PÉNZTÁROSA EGY SZINTETIKUS SELLŐUSZONYRÓL ÁLMODOZIK, HOGY ELTERELJE A FIGYELMÉT KAOTIKUS MINDENNAPJAIRÓL.

Annika, a bolti eladónő élete kaotikus: az apja beköltözik hozzá, barátnője babysitternek használja, remélt szerelméről pedig kiderül, hogy hajléktalan. Ráadásul még a munkahelyén is megszorítások vannak, sátáni üzletvezetője szánt szándékkal keresi az indokot, hogy felmondhasson neki. Annika mindezek ellenére a tökéletes sellőuszonyról álmodozik. Úgy érzi, hogy végre fényt hozhatna az életébe, de az 2.458 euróba kerül.

A vetítés után egy beszélgetés erejéig vendégül látjuk Franziska Pflaum rendezőt.

Franziska Pflaum (*1987) – rendező és vendég

A Bécsi Képzőművészei Egyetemen tanult, majd filmes tanulmányait a Babelsbergi Konrad Wolf Egyetemen végezte. Jelenleg rendezőként és íróként dolgozik. 2014-ben elnyerte a Német Rövidfilmdíjat.

 

CSEHORSZÁG

AZ Ő TESTE | május 9. | 20:00 | Nagyterem

Csehország / Szlovákia, 2023, 108 perc

Játékfilm, eredeti nyelven, angol és magyar felirattal

EGY SIKERES SPORTOLÓNŐBŐL A SPORTKARRIERJE KÉNYSZERŰ BEFEJEZÉSE UTÁN  ISMERT PORNÓSZÍNÉSZNŐ VÁLIK.

Az ő teste című filmet egy kilencvenes évekbeli prágai igaz történet ihlette. Andrea, a fiatal toronyugró az atlantai olimpiára készül. Szülei és edzője –  de legfőképpen maga Andrea – a sikert és a teljesítményt mindennél többre értékelik. Sportolói karrierje azonban egy sérülés miatt váratlanul véget ér. Mivel a teste az egyetlen eszköz, amit a siker elérése érdekében felhasznált, Andrea új felhasználási módot talál neki, méghozzá a pornóiparban. Hamar hírnévre, függetlenségre és szabadságra tesz szert, így végre azt csinálhatja, amit akar. Ám végül kénytelen behúzni a féket. A film azt a kérdést járja körül, hogy az ember azt csinálhat-e a saját testével, amit csak akar, valamint feltárja azokat a korlátokat, amelyek ezt a szabadságot behatárolják.

 

Natálie Císařovská (*1988) – rendező

Prágában született, Csehországban. A prágai Károly Egyetemen és a párizsi Sorbonne-on végzett történelem szakon, jelenleg a prágai FAMU-n tanul dokumentumfilmezést Helena Třeštíkovánál. Fő érdeklődési területe a dokumentumfilm és a fikció határán húzódik, amely határt munkáiban gyakorta átlép. Emberi történetekre és azok sajátos, költői mikrovilágára összpontosít.

 

LENGYELORSZÁG

Egy nő a tetőn | május 8. | 20:00 | Kisterem

Lengyelország / Svédország / Franciaország, 2022, 97 perc

Játékfilm, eredeti nyelven, angol és magyar felirattal

 

EGY HÉTKÖZNAPI IDŐS NŐ TÖRTÉNETE, AKI BANKRABLÁSRA ADJA A FEJÉT.

Mira látszólag egy normális életet élő 60 éves nő. Ezt a reggelét is úgy kezdi, mint bármelyik másikat: korán felkel, kiteregeti a ruhákat, haleleséget vásárol — majd egy konyhakéssel bankot rabol. Rájön, hogy a pénz iránti igényét már csak a szeretet iránti vágya múlhatja felül. A filmet valós történet ihlette.

 

Anna Jadowska (*1973) – rendező

Filmes tanulmányait a Łódźi Filmiskolában végezte. Film- és televízió rendező. Az Egy nő a tetőn című legújabb moziját a New York-i Tribeca Filmfesztiválon mutatták be először, amelynek főszereplője, Dorota Pomykała kapta meg a legjobb női alakításért járó díjat. Ezt a filmet láthatja most a Little Europe Filmfesztivál közönsége.

 

ROMÁNIA

Rettenetes Ivána | május 8. | 18:00 | Nagyterem

Románia / Szerbia, 2019, 86 perc

Játékfilm, eredeti nyelven, angol és magyar felirattal.

 

EGY FELTÖREKVŐ SZÍNÉSZNŐ VISSZATÉR SZÜLŐVÁROSÁBA, HOGY FELÉPÜLJÖN EGY REJTÉLYES BETEGSÉGBŐL, DE A MAGÁNÉLETÉRŐL SZÓLÓ PLETYKÁK MEGZAVARJÁK A KIRUCCANÁST.

A Romániában élő szerb színésznő, Ivana egészségügyi problémák miatt úgy dönt, hogy a nyarat a Duna túlpartján található szülővárosában, Kladovóban, családi körben tölti. A helyi polgármester meggyőzi, hogy legyen a legfontosabb helyi kulturális eseménynek, a Barátság Hídja című zenei fesztiválnak az arca. A színésznő kétségek közt és vonakodva elfogadja az ajánlatot. A színésznő a meglehetősen különc bukaresti barátait is meghívja az eseményre, akik nem kis feltűnést keltenek, ráadásul Ivanáról szerelmi pletykák kelnek szárnyra a városban, amitől az idegösszeomlás szélére sodródik.

Ivana Mladenović (*1984) – rendező

Ivana Mladenović Belgrádban tanult jogot, majd Romániába költözött, ahol a bukaresti Nemzeti Film- és Színházi Iskolában tanult filmrendezést. Filmjeit a világ különböző filmfesztiváljain mutatták be és díjazták. Az Ivana, a Rettenetes elnyerte a zsűri különdíját a Locarnói Filmfesztiválon és az Arany Babakocsi-díjat a Zágrábi Filmfesztiválon

 

SZLOVÁKIA

Szolgálólány | május 7. | 20:00 | Nagyterem

Szlovákia / Csehország, 2023, 110 perc

Játékfilm, eredeti nyelven, angol és magyar felirattal

 

TÖRTÉNELMI DRÁMA KÉT, ELTÉRŐ TÁRSADALMI RÉTEGBŐL SZÁRMAZÓ TINÉDZSERLÁNY SZERELMÉRŐL.

A 15 éves szegény Anka közvetlenül az I. világháború előtt érkezik egy szlovák kisvárosból Prágába, hogy cselédlány legyen egy gazdag családnál. Megismerkedik Resivel, egy magas rangú, végletekig császárhű tisztviselő lányával, akit  születésétől fogva az Osztrák–Magyar Monarchia díszének és trófeájának szántak és neveltek. Anka és Resi, a két lány, akik ugyanabban az évben születtek, de a társadalmilag különböző oldalon állnak, egymásban lelki társra találnak. Legjobb barátnők, szeretők és egymás egyetlen reménységei lesznek a férfiak uralta világban.

A vetítés után egy beszélgetés erejéig vendégül látjuk Franziska Pflaum rendezőt, és Hana Lasicová forgatókönyvírót.

Mariana Čengel-Solčanská (*1978) – rendező

Mariana Čengel Solčanská Nyitrán született. A prágai Károly Egyetemen és a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen tanult, ahol politológia és kultúratudomány diplomát szerzett. A pozsonyi Zene- és Színművészeti Főiskola film- és televíziós szakán tanult film- és televíziós rendezést Martin Šulík rendező vezetésével. Jelenleg Pozsonyban él. Bár több filmjében és irodalmi művében – például a Tábornok, a Jánošík és A halottak pere – elsősorban történelmi témákkal foglalkozik, két politikai thrillert is készített (Elrablás, Disznó).

 

SZLOVÉNIA

Isten asszonya | május 7. | 18:00 | Kisterem

Szlovénia, 2023, 98 perc

Dokumentumfilm, eredeti nyelven, angol és magyar felirattal

 

EGY PROTESTÁNS LELKÉSZ KÜZDELME EGY SPIRITUÁLIS DILEMMÁVAL, EGY ÉLETVESZÉLYES BETEGSÉGGEL ÉS EGY SZEXUÁLIS ABÚZUSSAL.

Jana evangélikus protestáns lelkész, aki két kis gyülekezetben dolgozik a szlovén peremvidék hátrányos helyzetű falvaiban. Túllépett a gyermekkori szexuális zaklatáson és a lázadó, zűrös kapcsolatokkal tarkított fiatalkorán. Humoros és nyitott lelkülete révén, az állandó „istenkeresés” közepette egyre inkább úgy érzi, hogy az egyháza hagyományos tanításai csapdájába esett. Az élet dilemma elé állítja: kilépjen-e a lelkipásztorságból? Elvégre nagy bátorság kell ahhoz, hogy kiálljon a saját meggyőződése mellett, és szembenézzen a rég eltemetett családi sebekkel, miközben a teste egy életveszélyes betegséggel küzd.

 

Maja Prettner (*1987) – rendező

Maja Prettner a ljubljanai Színház-, Rádió-, Film- és Televízióművészeti Főiskolán tanult filmrendezést. Dokumentum- és fikciós sorozatokon és filmeken dolgozott különböző televíziós műsorszolgáltatóknál. Munkáit szlovéniai és külföldi filmfesztiválokon mutatták be. A Home Sweet Home volt az első díjnyertes dokumentumfilmje. 2018-ban a Berlinale fesztivál részeként beválasztották a Berlinale Talent Campusba.

Közreműködők

Cseh Centrum, főszervező
Együttműködő partnerek
– EUNIC Hungary,
– Osztrák Kulturális Fórum – Österreichisches Kulturforum Budapest,
– Szlovák Intézet – Budapest / Slovenský inštitút v Budapešti
– Veleposlaništvo Slovenije v Budimpešti – Szlovén Köztársaság Nagykövetsége
– Budapesti Román Kulturális Intézet – ICR Budapesta
– Lengyel Intézet

Ez is tetszeni fog

Családi program Cirkusz
Cirque Inextremiste (FR): Damoclès

Részvételi cirkusz előadás

2024. május 1.

Madách Imre tér

Zene Jazz
Európa Napja

Sunrise Trio
Coltrane Legacy
Ioannis Vafeas Quartet

2024. május 1. 16:00

Trafó Kortárs Művészetek Háza

Színház OTP SZÉP kártyaPerformansz
Rimini Protokoll (DE): Európa házhoz megy

Színházi társasjáték a nappalidban

2024. április 30. - május 5.

Magánlakások Budapest különböző helyszínein