Megélhető fotókönyv vol. 2

Spontán zenei reakciók Fortepan képekre

A különleges zenés estén a régi idők mozijába lépünk és zenei kísérettel nézegethetünk Fortepan Masters képeket. A Pándi Balázs - Víg Mihály duó után az Amoeba zenekar improvizál a XX. század fotóörökségének kedvenc képeire, épp úgy, ahogy egykor a zongoristák szólaltatták meg a némafilmeket.

Fotó:Fortepan/Nagy Gyula
Ez az esemény sajnos már véget ért, köszönjük a részvételt

Mikor?

április 30. 20:00 

A Fortepan gyűjtemény a 20. század kollektív emlékezetének lenyomata. A Fortepan Masters eddig az egyetlen olyan feldolgozása a gyűjteménynek ahol a narratív szempontokat felfüggesztő, különböző tematikákat mellőző képszerkesztés érvényesül. Az album valódi célja a szavak nélküli, tisztán érzelmi közvetítés volt, a fényképek nem információs alapjai, hanem céljai a közös emlékezésnek. Az így felbukkanó spontán érzelmi állapot nagyon hasonlít arra az élményre, mint amikor zenét hallgatunk.

Egy estére most ez a két, szavakkal nehezen leírható élmény valóban összekapcsolódik. A kötet szerkesztője a könyv bevezetőjében arról írt, hogy “olyasmit szeretnék, mintha aki nézi, az dúdolgatna magában. dúdolgatna, ami ugye általában
nem egy ismert dallam tapadásanak a kihangosítása, hanem egy dallam kedvünkre való fabrikálása, hajlítgatása” Ezt a különleges érzelmi állapotot most igazi zenészek fogják kihangosítani a Virág Benedek ház udvarán.

A helyszín több szempontból is izgalmas választás: ebben az épületben van a Fortepan irodája, de ha a környéket nézzük, megannyi Fortepan kép készült itt a XX. század folyamán, a Fortepan Masters kötet egyik képén még látszik is. Egy archívum akkor sikeres ha használják: a képek nézésével az emlékezet élővé válik. Április 30-án, kétszer harminc percig nézzük úgy együtt a képeket, mintha azt egyetlen ember készítette volna, aki magyar volt és átélte a huszadik századot.

A Fortepan Masters második kiadása a koncert helyszínén, a hamarosan induló Fortepan Masters webshopban és a kiválasztott budapesti könyvesboltokban érhető el.

www.fortepanmasters.com

Pándi Balázs – Víg Mihály duó
Ameoba zenekar

Hol?

Virág Benedek Ház

1013 Budapest, Döbrentei utca 9.

Virág Benedek Ház

1013 Budapest, Döbrentei utca 9.

Ez is tetszeni fog

#alkotaváros #alternézet
Várnegyed egykor és most
Várnegyed Galéria
május 13-15.
#zenélaváros #köztérélmény
Variációk emlékműre 1.
Több helyszín
április 29. - május 1.
#játszikaváros #alternézet
Spektákulumi Társaság:<br>A Büfé
Márai Sándor Művelődési Ház
április 29., május 6.,13.