Zene BP 150

Nagyzenekari koncert: Mendelssohn, Bruckner

A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

EZ AZ ESEMÉNY SAJNOS MÁR VÉGET ÉRT, KÖSZÖNJÜK A RÉSZVÉTELT
Nagyzenekari koncert: Mendelssohn, Bruckner

Hangjeggyé varázsolt tündérek, lovagok, középkori várak és vadászok jelennek meg a BFZ romantikus programjában, amelyben a német zeneirodalom két nagyágyújának, Mendelssohnnak és Brucknernek szólal meg egy-egy slágerdarabja az izraeli Daniel Oren vezényletével és Guy Braunstein hegedűszólójával.

Hol?

Budapest Kongresszusi Központ

Budapest 12. kerület, Jagelló út 1-3.

Útvonaltervezés

MIKOR?

2023. április 23. 15:30  Jegyvásárlás

Bővebben

A Veronai Operafesztivál zenei igazgatója, az izraeli Daniel Oren vezénylete alatt Mendelssohn érett kori hegedűversenye nyitja a koncertet a kiváló Guy Braunstein szólójával. A virtuóz nyitótételből, éneklő áriából és a Szentivánéji álom hangulatát idéző fináléból álló művet Bruckner egyik legnépszerűbb darabja, a többször átdolgozott 4. szimfónia követi. A zenéhez egy lovagi história életképeinek leírásait adta a szerző, de a világosan és megfontoltan épülő tételek a program ismerete nélkül is garantálják a Brucknertől megszokott letaglózó, külvilágot kizáró élményt.

Tizenhárom évesen írt – és nem rosszul sikerült – hegedűversenye után több mint másfél évtizednek kellett eltelnie, hogy Mendelssohn újra a műfajhoz nyúljon. A komponálást betegségek és más munkák lassították, a mű így csak hat évvel később, 1845-ben készült el. A szerzőnek technikai kérdésekben mindvégig segítségére volt hegedűs barátja, Ferdinand David, aki a darab címzettje is lett. Az eredmény Mendelssohn utolsó nagyobb zenekari műve lett, egy egyszerűen építkező, de nagyon is újító hegedűverseny.

Közreműködők

Budapesti Fesztiválzenekar
Vezényel: Daniel Oren
Szólista: Guy Braunstein

Ez is tetszeni fog

Zene BP 150
Sapporotól Budapestig

Kana Furukawa (Japán) zongorakoncertje

2023. április 25. 19:00

Óbudai Társaskör

Zene BP Köszönti
Haydn / Ligeti / Beethoven

A Budapesti Tavaszi Fesztivál zárókoncertje a Budapest Sound Collective előadásában

2023. május 2. 19:00

Zeneakadémia Nagyterem

Kiállítás BP 150
Budapest Makett

Összerakjuk Budapestet!

2023. április 21. - május 7.

Kristály Színtér