Zene BP Együtt

„Sapkát viselnek”

A nyolcvanas évek underground kultúrája

EZ AZ ESEMÉNY SAJNOS MÁR VÉGET ÉRT, KÖSZÖNJÜK A RÉSZVÉTELT
„Sapkát viselnek”

A bezárkózással, a gyanakvással, a korlátozott szólásszabadsággal és a nyilvánossággal, a jövő nélküliséggel szemben alakultak ki a nyolcvanas években a kultúra olyan terei és formációi, melyek progressziót és kitörést jelentettek. A kor underground kultúráját a film, a színház, a zene, a képzőművészet, az eszme- és művelődéstörténet felől járják körbe az előadások és kerekasztal-beszélgetések résztvevői

Hol?

Lumen Kávézó

Budapest 8. kerület, Horánszky utca 5.

Útvonaltervezés

MIKOR?

2023. április 28.  Regisztráció

Bővebben

MENETREND


10:45 MEGNYITÓ
A konferenciát Deczki Sarolta (Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet), az esemény egyik szervezője nyitja meg.

11:00 előadás
„Gyönyörű előadást képzelek”

Előadó: Porogi Dorka színháztörténész

A 80-as évekre a korábban meghatározó színházi csoportok felbomlottak, formabontó rendezőik klasszicizálódtak. A színházcsinálás alternatív, amatőr, ellenzéki, experimentális, underground műhelyeire és gyakorlataira kíváncsi néző a Halász Péterék elhagyta Kassák Klubban Jeles Andrást és a Monteverdi birkózókört, az Akácfa utcában a „Stúdió K” teaházát, Gödöllőn Gaál Erzsébet stúdiósait találja, a Szentkirályi utca 4. pincéjébe pedig be sem léphet. A 80-as évek Budapestjének ezek a színházi terei mára már üresek, a terek emlékezetét játékhagyományok őrzik.

12:00 előadás
Bölcsészkari („független”) lapok a pécsi egyetemen a nyolcvanas évek második felében

Előadó: Havasréti József irodalomtörténész, médiakutató (PTE BTK)

Az előadás három alternatív lap kezdeményezés (az Igen Nem, a Metszet, és a Délután PM) történetét foglalja össze. Elhelyezi e kiadványokat a korabeli egyéb hasonló lapok (Jelenlét, Harmadkor, Bercsényi 28-30 stb.) kontextusában, rekonstruálja a bennük megjelenő (részben az akkori pécsi „kísérleti bölcsészképzés” programjához is kapcsolódó) irodalmi-művészeti törekvéseket.


13:00 előadás
„Kutyák éji dala“
Új érzékenység a nyolcvanas évek magyar filmjében
Előadó: Gelencsér Gábor filmesztéta

Az előadás a nyolcvanas évek közepén kibontakozó, rövid idő alatt lefutó filmes irányzatot mutatja be. Kitér művészettörténeti közegére, intézményi hátterére, filmtörténeti helyére. A gondolatmenetet esettanulmányként Bódy Gábor: Kutya éji dala című filmjének elemzése foglalja össze.


14:00 előadás

Művészszerepek és pszichoaktív szerek: alkotás és kívülállás a magyar undergroundban
Előadó: K. Horváth Zsolt egyetemi docens

 

Az előadás azt vizsgálja, hogy a romantikus művész szerepe hogyan kapcsolódik a 20. századi művészetben felértékelt deviancia és kívülállás fogalmaihoz. Az elméleti szempontok vázolása után konkrét esetekben nézzük meg, hogyan gyakorolt ez hatást a magyar zenei undergroundra.

 

___________________________________________________________________


15:15 köszöntő
A délutáni kerekasztal beszélgetések előtt köszöntőt mond Deczki Sarolta (Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet) és Horváth Csaba (Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézet) a “SAPKÁT VISELNEK” konferencia kurátorai.


15:30 kerekasztal-beszélgetés
Magyar föld alatt magyar underground

Milyen volt Magyarországon az underground képzőművészet a ’80-as években, és amit Magyarországon a mai napig undergroundként definiálunk, az globálisan is az volt-e?

Mit jelent az underground a nemzetközi színtéren? Hogyan lesz az „underground” új jegyeit felmutató kultúra a politika retorikát és működését felülíró csatorna? Hogyan vethető össze a ’80-as évek underground képzőművészete a mainstreammel?

A beszélgetés résztvevői:
Bánki Ákos képzőművész, kurátor,
Keserü Katalin  művészettörténész, az ELTE Művészettörténeti Tanszékének professor emeritusa,
Szabó Eszter Ágnes DLA képzőművész, az ELTE-SEK, Vizuális Művészeti Tanszék oktatója

16:45 kerekasztal-beszélgetés
„Itt van, pedig senki se hívta”
Bárdos Deák Ágnessel és Víg Mihállyal beszélgetünk a nyolcvanas évek underground zenéjéről, a Balatonról, a Trabantról, a Kontroll Csoportról, az Ági és a fiúkról, filmről, irodalomról, és ami eszünkbe jut. Akkor sem volt jó, de ez semmi ahhoz képest, mint ami most van. “Az isten se ismeri ki magát.” avagy “Főtörzs úr, most ment el a kedvem az egésztől.”

 

A beszélgetés résztvevői:
Bárdos Deák Ágnes énekes, zeneszerző (Kontroll Csoport, Ági és fiúk),
Víg Mihály könnyűzenész
A beszélgetést Deczki Sarolta moderálja

18:00 kerekasztal-beszélgetés
„Azért voltak nekünk élményeink!”
Bereményi Géza dalszövegei, regényei, drámái, forgatókönyvei a hetvenes-, nyolcvanas évek legfontosabb művészi dokumentumai közé tartoznak. A beszélgetés a felejtés és a nosztalgia csapdáit elkerülve idézi fel azokat az évtizedeket, amelyek mégsem maradtak nevezetlenül.

Bereményi Gézával Horváth Csaba beszélget

21:00 koncert
Vasárnapi Gyerekek feat. Bárdos Deák Ági és Víg Mihály

 

Közreműködők

A programot a Budapest Brand nZrt., a Lumen Kávézó, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet és a Károli Gáspár Református Egyetem támogatja.

Ez is tetszeni fog

kártyafotó
Színház és irodalom Ingyenes BP Együtt
Budapest teli van faluval

Felolvasószínház a Radnóti Színház művészeivel

2023. április 22. 10:00-12:00, 14:00-16:00

Filozófusok Kertje

Kiállítás BP 150
BINÁLÉ

Digitális művészeti szemle - MÁJUS 7-IG LÁTHATÓ!

2023. április 21. - május 7.

Kristály Színtér

kártyafotó
Kiállítás Ingyenes BP 150
Budapest arcai

Szabadtéri fotókiállítás a Városháza Parkban

2023. április 7 - 23.

Városháza Park