Variációk emlékműre 3.

Mészáros Máté: A távolság mechanikája – közös tér

A járvány áldozatok emlékének szentelt darabban Mészáros Máté táncos-koreográfus diákokkal és kortárs táncosokkal ragadja meg, hogyan változtak meg fogalmaink a közelségről és távolságtartásról, személyes és közösségi kapcsolatainkról.

Ingyenes
Ez az esemény sajnos már véget ért, köszönjük a részvételt

Mikor?

április 29. - május 1. 

A Covid-19 járvány áldozatairól való megemlékezésként és a járvánnyal kapcsolatos társadalmi szolidaritást erősítendő Budapest Főváros Önkormányzata egy a kortárs művészet eszközeivel létrehozott ideiglenes emlékmű állítását tűzte ki céljául.
A tavasszal három napon át látható emlékmű igazából egy eseménysorozat: anyagát mozdulatok és hangok alkotják, emlékművé pedig az emlékezők által válik.

 

Mészáros Máté 2019-ben mutatta be A távolság mechanikája című előadását három táncos és egy zenész együttműködésében. Az előadás azóta számos nemzetközi fesztiválon vendégszerepelt, most új formában kerül a közönség elé, három napon, három különböző helyszínen. Mészáros Máté ezúttal mintegy 30 fiatallal alkotja újra a koreográfiát, a statikus és dinamikus testek térben való elhelyezkedését és mozgását, a közöttük keletkező távolságot, és a fizikai térrel való viszonyukat kutatja. A testek itt nem performatív képességük, hanem plasztikus, folyamatosan formálható anyagszerűségük miatt képzőművészeti perspektívába helyezik a táncot.

 

A középiskolásokkal és fiatal táncosokkal közösen létrehozott eseményben szabadon értelmezzük a táncot, a zárt színházi terekből kilépünk a köztérre, szabad értelmezést kínálva akár az éppen jelenlévő városlakóknak, akár azoknak, akik az eredeti előadás újraértelmezésére kíváncsiak.

 

Napi bontás:

2022.04.29. 16:00 – Szentháromság tér
2022.04.30. 16:00 – Szentlélek tér
2022.05.01. 16:00 – Szervita tér

Koreográfia és térkoncepció: Mészáros Máté
Előadók: Eyassu-Vincze Barbara, Gláser Márton, Kacsó Imola, Kancsó Luca, Piti Vivien, Oláh Balázs és az Óbudai Árpád Gimnázium diákjai

 

Az eredeti előadás társalkotói és előadói: Mészáros Máté, Jenna Jalonen, Vadas Zsófia Tamara, Porteleki Áron
Producer: SÍN Művészeti Központ

 

Az esemény Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából a Budapest Brand és a BTM – Budapest Galéria együttműködésében valósul meg.

Hol?

Szentháromság tér

1014 Budapest, Szentháromság tér

Szentlélek tér

1033 Budapest, Szentlélek tér

Szervita tér

1052 Budapest, Szervita tér

Szentháromság tér

1014 Budapest, Szentháromság tér

Szentlélek tér

1033 Budapest, Szentlélek tér

Szervita tér

1052 Budapest, Szervita tér

Ez is tetszeni fog

Ingyenes
#zenélaváros #köztérélmény
Variációk emlékműre 1.
Több helyszín
április 29. - május 1.
Ingyenes
#táncolaváros #köztérélmény
Variációk emlékműre 2.
Több helyszín
április 29. - május 1.
Ingyenes
#táncolaváros #köztérélmény
Tánc a piacon
Fény utcai Piac
április 29. 15:00