Variációk emlékműre 2.

Gróf Ferenc - Rimóczi István (Bélaműhely): Eloszlás

A Covid-járvány áldozatainak a kortárs művészet eszközeivel, hangból állít ideiglenes emléket Gróf Ferenc és Rimóczi István zenészek és fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű felnőttek közreműködésével. Az emlékmű nem más, mint egy eseménysorozat, ahol a zenei performanszok partitúráját a járványgörbék adják.

Ingyenes
Ez az esemény sajnos már véget ért, köszönjük a részvételt

Mikor?

április 29. - május 1. 

A Covid-19 járvány áldozatairól való megemlékezésként és a járvánnyal kapcsolatos társadalmi szolidaritást erősítendő Budapest Fõváros Önkormányzata egy, a kortárs művészet eszközeivel létrehozott ideiglenes emlékmű állítását tűzte ki céljául.

 

A tavasszal három napon át látható emlékmű egy eseménysorozat: anyagát mozdulatok és hangok alkotják, emlékművé pedig az emlékezők által válik. Gróf Ferenc és Rimóczi István / Bélaműhely zenei performanszának partitúráját a járványgörbék adják, ezt egyfajta spirométerként (tüdőkapacitás-mérő eszköz) működő egyszerű fúvós hangszereken szólaltatják meg professzionális és amatőr zenészek, elsősorban fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű felnőttek, hullámzó hangszőnyeget képezve a tereken. 2020 eleje óta figyeljük a járványgörbék viselkedését. Mikor emelkedik, mikor laposodik, milyen relációban áll a fertőzési és halálozási mutatókkal? A normális eloszlás, a Gauss-, avagy haranggörbe formájából, illetve a digitális hangsávok vonalrajzából kiindulva egy grafikai partitúra készül, mely a vírus globális terjedésének és (remélhetőleg) eltűnésének fázisaiból épül fel. A pandémia országonként nagyon különböző diagrammok mentén terjedt el, de a gyors esetszám emelkedések, majd a nyugalmi fázist követő ingadozások kirajzolnak egyfajta mintázatot. A körülbelül húsz perces zenei performansz gerincét ez a lassan két éve rajzolódó vonal adja.

A hangszerek, hangkeltő eszközök elkészítésében és megszólaltatásában a Bélaműhely Sound Art működik közre, akik fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű felnőttekkel együttműködve készítik el és szólaltatják meg az eszközöket

 

Napi bontás:

2022.04.29. 19:00 – Szentlélek tér
2022.04.30. 11:00 – Szervita tér
2022.05.01. 11:00 – Szentháromság tér

Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely)
Az esemény Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából a Budapest Brand és a BTM – Budapest Galéria együttműködésében valósul meg.

Hol?

Szentháromság tér

1014 Budapest, Szentháromság tér

Szentlélek tér

1033 Budapest, Szentlélek tér

Szervita tér

1052 Budapest, Szervita tér

Szentháromság tér

1014 Budapest, Szentháromság tér

Szentlélek tér

1033 Budapest, Szentlélek tér

Szervita tér

1052 Budapest, Szervita tér

Ez is tetszeni fog

Ingyenes
#zenélaváros #köztérélmény
Variációk emlékműre 1.
Több helyszín
április 29. - május 1.
Ingyenes
#táncolaváros #köztérélmény
Variációk emlékműre 3.
Több helyszín
április 29. - május 1.
Táncol a világ!
Ingyenes
#táncolaváros #köztérélmény
Táncol a világ!
Több helyszín
április 29. 14:00-20:00