Európai nagyváros – 20 éve az Unióban Budapest

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere

Budapest nem az uniós csatlakozáskor lett izgalmas, pulzáló kultúrájú európai nagyváros, hiszen szinte születése óta a kontinens egyik ékköve. Mégis, 2004 májusában, amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, Budapest is hazatalált.

Az elmúlt húsz évben gyönyörű fővárosunk a sokféleség, a sokszínűség, a nyitottság, az elfogadás városa lett. A város, amely a magyar történelem során nem egyszer volt a szabadságáért küzdő nép felkelésének, forradalmaknak helyszíne, a szabadság otthona lett.

A szabadság természetesen a kultúra szabadságát is jelenti, a kultúra szabadságát pedig talán semmi sem jelképezi olyan hűen, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amely több, mint négy évtizede jelenti a legmagasabb minőséget, művészetek és művészek találkozását az értő közönséggel. A Budapesti Tavaszi Fesztivál, ahogy korábban, úgy idén is a világ elé tárja a magyar kultúra kincseit, miközben Magyarországra hozza a világ kultúrájának izgalmas keresztmetszetét.

Fontos azonban látni, hogy a kultúra csak akkor képes betölteni a szerepét egy társadalom életében, ha széles körben hozzáférhető. Éppen ezért döntöttek úgy az idei fesztivál szervezői, hogy a május 1-jei csatlakozási évforduló környékére időzítve – egyéb rendezvényekkel összehangolva – jelentős közterületi jelenléttel biztosítják, hogy a gazdag kulturális kínálat ne csak egy szűk elit privilégiuma maradjon.

A 2024-es fesztivál nem csak mindenkihez, de mindenikről is szól. A mindannyiunkat foglalkoztató kérdések, mindannyiunk életét átszövő problémák bátor, interakcióra hívó feldolgozása izgalmas és tartalmas programokat ígér.

Mindenkinek jó szórakozást kívánok!

Karácsony Gergely
főpolgármester