Együtt a város – 150 éve

Faix Csaba - a Budapest Brand vezérigazgatója

Kedves Fesztiválozók!

Gyakran emlegetjük „összművészetiként” a Budapesti Tavaszi Fesztivált, és ez nem csupán klisé, valóban így van, hiszen évfordulók, világnapok, ikonikus művészek, sokszínű közösségi, családi és multikulturális élmények, változatos műfajok várnak ránk ezen a tavaszon is.

Különleges és kerek jubileumok mentén építkezünk idén: 40 éves a Katona József Színház, Ligeti György 100, Neumann János 120 éve született, Budapest pedig idén lesz 150 éves! A föld, a tánc és a jazz világnapja is egy-egy programélmény formájában mind az idei BTF részét képezik. Erős keretet ad a fesztiválnak nyitó- és záróprogramunk: az első hétvégén a Katona három bemutatóját is megtekinthetjük, zárásként pedig a Zeneakadémia nagytermében hallgathatunk klasszikus zenét: a Budapest Sound Collective ezúttal Ligeti mellett bécsi mesterek műveiből válogat majd. A Budapest makett AR és VR kiegészítésekkel érkezik, kísérőprogramként akár az építés folyamatába is betekinthetünk. A jazz rajongók nagy örömére idén is partnerünkként üdvözölhetjük a JazzFest Budapestet, a tánc világnapján újra Tavaszi Tánctérré alakul a Madách tér, a Budapesti Fesztiválzenekar pedig ebben az évben is a Budapest Kongresszusi Központban ad nagyzenekari koncertet. Flying Data – Utopia címmel részvételi színházi előadást kínálunk a tavaly sikeresen debütált margitszigeti Kristály Színtérben.

Élnek közöttünk olyanok, akik a többségi figyelemtől távol, saját identitásuk, értékrendjük megéléséért és elismertetéséért küzdve lakói a városnak. Budapest velük is közös otthonunk. A SZX_MCHN (Szexmasín), avagy vágyaink meghurcoltatása zenés színpadi show-műsor és divatbemutató formájában jelenik meg a Trojka Színházi Társulás előadásaiban. Nem vagy egyedül címmel nyílik Kiss Tibi kiállítása a Főfotó Galériában, a kiállítás megnyitója alkalmából szervezett kerekasztal-beszélgetés fókuszában a szolidaritás és a mentálhigiéné áll.

Sokszínű ünnep egy sokszínű városban – ez és még sok minden más – az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál.
Tartsanak velünk, fesztiválozzunk együtt idén is!

Faix Csaba
vezérigazgató
Budapest Brand nZrt.