Együtt zenél a város: Jammelés és Amerika Budapesten

17 napon át táncol, zenél, játszik és ünnepel a város, és ebbe a színes kavalkádba bárki bekapcsolódhat – hiszen mind kortársak vagyunk. A zenei műfajok izgalmas és sokszínű előadóit hozzuk el nektek az idei fesztiválra, legyen szó bohém jazzről, kísérleti modern vagy épp felfedezésre váró klasszikus zenéről.

Amerikából jöttem! Április 30-án a Budapesti Fesztiválzenekar nyitóhangversenyével indul a programsorozat, Klasszikus zene a 20. századi Amerikából címmel. A koncert az „afroamerikai szerzők doyenje”, a szimfonikus dzsessz egyik legnagyobbja, William Grant Still művével kezdődik, majd a Steve Reich utáni éra egyik legkiemelkedőbb komponistája, John Adams hegedűversenyével folytatódik. Utóbbihoz aligha találhatnánk autentikusabb előadókat, mint a szerzővel személyesen is dolgozó Leila Josefowicz és David Robertson.

Komolyzenei barangolásunk május 9-én folytatódik, Dubóczky Gergely és a Budapest Sound Collective Csillagórák – Ligeti, Bach, Beethoven – című koncertjét élvezhetitek a nemrég megnyitott Magyar Zene Házában. A fiatal, lendületes formáció friss, dinamikus megközelítéssel, a közönség és a zenészek közötti falat lebontva szólaltatja meg a különböző korok zenei remekeit.

Új jazzfesztivállal ünnepeljük a tavaszt: április 25. és május 10. között a JazzFest Budapesten zenére dobban majd a város szíve. Több mint 200 fellépő, különböző generációk és formációk ünneplik ezt a megunhatatlan műfajt, klubokban és szabadtéri flashmob koncerteken, diákok és a jazz neves nagy öregjei Budapest-szerte együtt zenélnek. További számos hangzó csemegével várunk az Óbudai Társaskörtől a CEU auditóriumán át az újpalotai Epres sorig, ezek egy helyen a honlap műfaji szűrőjében találhatók, ahol #zenélaváros.