Játsszunk tabuk nélkül!

Szeretünk játszani – közben sírni és nevetni. Szeretjük, ha a színház elgondolkodtat, felkavar, kizökkent, megszólít. Ha bemutatja, lehet másképp élni. Anyává válni vagy nem válni. Az utcán járni, állni, a kirakatokat szemlélni. Cirkuszt vagy bábszínházat csinálni és nézni. Aktívan, bátran, kísérletezőn; másképp.

Az idei Tavaszi Fesztiválon Budapestre hozzuk az utóbbi évek egyik legnagyobb európai színházi szenzációját. Avignon és Amszterdam után a Vígszínházban lesz látható május 4-én és 5-én Mundruczó Kornél rendezésében Wéber Kata Pieces of a Woman című drámája a lengyel TR Warszava előadásában. A női sorsokat, az örökérvényű bűn és bűnhődés témakörét a #metoo korában vizsgáló történet eredeti színpadi feldolgozását a legrangosabb lengyel díjakkal ismerték el. Így azoknak is különleges élményt jelenthet, akik találkoztak a filmes változattal a mozikban, vagy a Netflixen.

Fotó: Natalia Kabanov

Anyacsak1 – egyhetes tematikus fesztivált szervez a Jurányi, a Manna és a Tesla Labor a gyermekvállalásról, szülésről, a szülővé válásról, a gyermekvesztés tragédiájáról, új utakról, mítoszokról és tévhitekről – tabuk nélkül. A friss, független színházi produkciók szemléjét beszélgetések, baba-mama találkozók és terápiás felolvasások is kiegészítik – városszerte.

A közönségkedvenc cirkográfus, a belga Alexander Vantournhout új, Screws című darabját a Trafó ezúttal helyszínspecifikusan, a margitszigeti Kristály tereiben sétálva mutatja be május 6-án, 7-én és 8-án. Itt szabad járkálni, szabad nézelődni, keresni egy jó perspektívát, szabad közel menni, akár csak véletlenül is, szabad az útmutatásokat is követni és felfedezni, hogy különböző tárgyak (jégmászó bakancs, bowling golyó, antigravitációs cipő) testre csatolásával mire jutnak az artisták a gravitáció ellen.

Hasonlóan izgalmas műfaji felfedezésekkel vár a Budapest Bábszínház Zsinór nélkül felnőttbáb fesztiválja és a KirakArt 2.0 installációs performansz-sorozata a város tucatnyi helyszínén, de azon sem kell csodálkozni, sőt be is lehet szállni, ha valakik visszafele sétálnak a Bartók Béla úton. További részletek egy helyen, a honlap műfaji szűrőjében található, ahol #játszikaváros.