Pieces of a Woman, avagy az ízekre szedett nő

Május 4-én és 5-én a Vígszínház színpadán mutatja be Wéber Kata és Mundruczó Kornél darabját, a Pieces of a Womant a TR Warszava színház.

„A színházi világból érkezem, és úgy vélem, a közönség dönti el, hogy egy előadás működni fog-e film formájában is” – nyilatkozta Mundruczó Kornél a Pieces of a Woman című nagysikerű művéről.

Mundruczó Kornél
Wéber Kata

Ez a rendező első, hollywoodi filmje, amelynek executive producere nem más, mint Martin Scorsese, írója pedig alkotótársa, Wéber Kata (Fehér isten, Jupiter holdja). A Netflixen is futó film igazi sztárparádé: a főszerepben Vanessa Kirby, férjét Shia LaBeouf alakítja, édesanyját pedig az az Ellen Burstyn játssza, aki annak idején pont egy Scorsese-filmért érdemelte ki az Oscar-díjat.

A gyermekét otthonszülés közben elveszítő, majd a gyász stádiumait csendben, a maga módján végigszenvedő főszereplő zseniálisan avat be bennünket a női lélek legmélyebb bugyraiba. Kirby két éve a Velencei Filmfesztiválon elnyerte a legjobb női alakításért járó Arany Oroszlánt.

Mundruczó Kornél a Pieces of a Woman című előadását eredetileg 2018-ban, Lengyelországban a TR Warszawa állította színpadra, és az „elbeszélés filmes elemekkel vegyített virtuóz megvalósításáért” az évad legjobb rendezőjének kiáltották ki.

A színdarab Varsóban játszódik, fókuszában erős női karakterek állnak. Egy családi összejövetelen találjuk magunkat, ahol idővel a lengyel társadalom belső konfliktusai is felsejlenek. Az előadás olyan, a nyugalom megzavarására alkalmas elemekkel is operál, mint a meztelenség, a füst és az erős fényhatások.

A Pieces of a Woman egy európai turné részeként Avignon, Athén, Amszterdam és Hamburg után érkezik meg a Tavaszi Fesztiválra. A Vígszínház közönsége május 4-én és 5-én lehet részese ennek a rendhagyó színházi élménynek. Az előadás nyelve lengyel, magyar és angol felirattal.

Az előadás kapcsán podcastban is beszélgettünk Mundruczó Kornéllal és Wéber Katával, akik további izgalmas részleteket árultak el, hogyan lett a filmnovellából előadás és film, mit várnak a budapesti premiertől.

Jegyvásárlás: https://budapestitavaszifesztival.hu/esemeny/weber-kata-pieces-of-a-woman/