Menü Bezárás

Köszöntő

Köszöntő

Gy. Németh Erzsébet
humán területekért felelős
főpolgármester-helyettes

Nagyon jól emlékszem arra a tavaszra, pedig már négy évtized összes tavasza felülírhatta volna. De az első akkor is a legszebb, a legizgalmasabb, a legnagyobb várakozással teli, ha még nem tökéletes. Pontosabban: így tökéletes!

Számomra persze az is feledhetetlenné tette azt a tavaszt, hogy akkor léptem át a felnőtt élet kapuján , akkor készültem a főiskolai felvételimre, nagy lendülettel, sok izgalommal, óriási várakozással.

Akkor nem gondoltam volna, hogy negyven évvel később, egy új kezdet kapujában éppen én leszek az, aki bejelenti, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál újra azzá lesz, ami egykoron volt, újra Budapesté lesz, minden budapestié és ide érkezőé, ismét kiköltözik az utcára, arról szól majd, amiről egykoron: a város kulturális gazdagságáról, az itt élő művészek fantasztikus teljesítményéről.

Akkor csak sodródtunk a sok boldog, kultúráért rajongó budapestivel. Nem értettük, mi ez a hatalmas felhajtás, mi fog történni valójában, mi ez az izgalmas, akkor teljesen ismeretlen, pezsgő szabadság. Negyven éve nem ismertük még, milyen egy igazi nagy fesztivál, teljesen új volt ez a műfaj nekünk is, akkori tizenéves fiataloknak.

Hirtelen élettel telt meg a város: teltházas színházak, rengeteg koncert volt, hangversenyek az utcán, kiállítások addig szokatlan terekben. Új kulturális nyelv született, páratlan tehetségű emberek mutatkoztak be, korábban Magyarországról elérhetetlennek tűnő, legendás művészek érkeztek ide, a fővárosba.

Egy időre más és sűrű lett a levegő.

Új színekbe öltözött a város, meghökkentő, progresszív vizualitást kapott már az első Budapesti Tavaszi Fesztivál is. Éveken át erről szólt a budapesti tavasz számunkra: télen gyűjtögettük össze kevés kis ösztöndíjunkat, hogy tavasszal megvehessük a jegyeket. Alig vártuk a programfüzet megjelenését! A tavasz a BTF nyitóelőadásának napján kezdődött.

Nem lesz ez másképp a jövőben sem.

2021 még a biztonság megteremtéséről szól, még nem találkozhatunk az online téren kívül, de teljes szívemből remélem, hogy a következő fesztiválon már együtt ünnepeljük majd a budapesti kultúra sokszínűségét, nagyszerűségét, és megmutatjuk egymásnak, a világnak szeretett városunk legszebb kincseit.

Gy. Németh Erzsébet, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Budapest

KÖSZÖNJÜK, HOGY VELÜNK ÜNNEPLED A 41.

BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁLT!