Film OTP SZÉP kártya

Ne sírj értem, Szarajevó! (BH) – Susan Sontag Szarajevóban

Filmvetítés (bosnyák nyelven angol felirattal), beszélgetés, könyvbemutató

Ne sírj értem, Szarajevó! (BH) – Susan Sontag Szarajevóban

Susan Sontag 1993-ban érkezett az ostromlott Szarajevóba, hogy színre vigye a Godot-ra várva című darabot. A dokumentumfilm a darab alkotóival és szemtanúkkal készített interjúk segítségével megható beszámolót ad az ostromlott Szarajevóról, amibe Susan Sontag jelenlétével új erőt lehelt.

Hol?

ÖrkényKÖZ Műhely

1075 Budapest, Madách tér 6.

Útvonalterv

MIKOR?

2024. május 6. 19:00  Jegyvásárlás

Bővebben

A Ne sírj értem – Susan Sontag Szarajevóban című film a világhírű amerikai írónő Susan Sontagnak az ostromlott Szarajevóba érkezését dolgozza fel, ahol megrendezte 1993-ban Samuel Beckett Godot-ra várva című darabjának előadását. A felettébb egyszerű dokumentumfilm tizenhárom szereplője bensőséges történeteket mesél a háborúról, az ostrom alatt életre kelt művészetről, Sontag fontos szerepvállalásairól, a színház értelméről és erejéről a nagy pusztítás idején. Milomir Kovačević és Paul Lowe fotósok fekete-fehér felvételei több mint 30 évvel az ostrom után is emlékezetes pillanatokat elevenítenek fel a filmvásznon.

Szereplők: Haris Pašović, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Irena Mulamuhić, Lejla Pašović-Mustafić, Mirza Halilović, Sead Bejtović, Bojan Hadžihalilović, Lejla Hasanbegović, Ognjenka Finci, Mustafa Mustafić és Hasan Gluhić

’72 perc, Bosznia és Hercegovina, 2019

A dokumentumfilm eredeti bosnyák nyelven angol felirattal látható.

 

A „Színház az ostrom alatt” című könyv, a MESS Nemzetközi Színházi Fesztivál és a Szarajevói Nemzeti Színház együttműködésében jött létre az azonos nevű kiállítás folytatásaként. Hana Bajrović könyvéből megismerhetjük a szarajevói ostrom alatti színházak – Nemzeti Színház, 55. Kamaraszínház, Fiatalok Színháza, Szarajevó Háborús Színház, MESS Fesztivál – 1992 áprilisától 1996 márciusáig tartó előadásait és koprodukcióit.

A kétnyelvű kiadvány az egyik legértékesebb tanúságtétele a boszniai háborúnak, amely színháztörténeti adatokon, írásokon és képanyagokon dokumentálja a város színházi életét. Ott, ahol színház és általában a művészet az ostrom alatt álló szarajevói lakosok számára ugyanolyan fontossággal bírt, mint az étel, a víz, a levegő… Akkoriban a színház egy tisztán emberi szükségletet tükrözött. Az ember nem azért ment színházba, hogy megmutassa magát, hanem azért, mert menekülnie kellett a kegyetlen valóság elől. A művészet menedékhelyként szolgált. A szarajevói ostrom alatt 3102 műalkotás készült, 48 koncertre és több mint 170 kiállításra került sor. A szarajevói színházakban 182 bemutatót tartottak, amelyeket több mint félmillió szarajevói polgár látott. Így Szarajevó polgárai gondolkodó lényekként maradtak, kulturális ellenállásukkal dacoltak. A háború alatti színházi emlékkönyvek olyan mondatokat tartalmaztak, mint ez: „Köszönjük, hogy nem hagytatok minket megőrülni!”

SARTR – Szarajevó Háborús Színházát 1992. május 17-én alapították a szarajevói értelmiségi körök, akik úgy döntöttek, hogy a bombázás ellenére játszanak. Az első évben a SARTR bemutatta az első háborús színházi darabot, a „Menedék-et”- Dubravko Bibanović rendezésében. Az ostrom alatt a SARTR kétezer előadást játszott. Ma a SARTR fiatal színházi alkotókat tömörít, saját játszóhelyükön új darabokat állítanak elő, és bár ez a színház a legfiatalabb Szarajevóban, munkája igazi bizonyíték arra, hogy az emberi méltóság a kultúra és a művészet segítségével a legnehezebb körülmények között is megmenthető.

Bosnyák-angol nyelvű kiadvány

Közreműködők

Forgatókönyv: Nihad Kreševljaković
Zeneszerző: Nedim Zlatar
DoP: Almir Djikoli
Vágó: Nedim Alikadić
Hangstúdió: Chelia Add.
Fotó: Paul Lowe, Milomir Kovačević
Producer: Sead Kreševljaković – Videoarhiv

Rendezte: Nihad Kreševljaković

 

Könyvbemutató:

Színház az Ostrom alatt

 Írta és szerkesztette: Hana Bajrović

Nihad Kreševljaković, a film rendezője
Hana Bajrović, a Színház az ostrom alatt c. könyv szerzője

Ez is tetszeni fog

Családi program Cirkusz
Cirque Inextremiste (FR): Damoclès

Részvételi cirkusz előadás

2024. május 1.

Madách Imre tér

Színház Divat
Fenntartható divatőrületek

2024. május 4. 21:00

Merlin

Színház OTP SZÉP kártyaPerformansz
Rimini Protokoll (DE): Európa házhoz megy

Színházi társasjáték a nappalidban

2024. április 30. - május 5.

Magánlakások Budapest különböző helyszínein