Faix Csaba köszöntője

Faix Csaba - a Budapest Brand vezérigazgatója

Kedves Fesztiválozók!

Az elmúlt években jelentősen megváltozott Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő összművészeti eseménye, az idén 44. alkalommal jelentkező Budapesti Tavaszi Fesztivál.

Témaválasztásában a nyitott és szolidáris európai metropolisz értékeit közvetíti, helyszíneivel a városi terek belakását, a könnyű bekapcsolódás lehetőségét bátorítja, közreműködői között pedig a hazai és nemzetközi progresszív művészet képviselőit egyaránt felvonultatja.

A 2024-es kiadásnak, amely Magyarország Európai Uniós csatlakozásának éppen 20. évfordulójának napjaiban zajlik, számos programja az Európához fűződő gondolati-érzelmi viszonyunkat dolgozza fel. De ahelyett, hogy bármilyen leegyszerűsítő álláspontot képviselne, teret nyit az egyéni tapasztalatok megismerésére, sőt közös megvitatására. Ehhez kínál játékos keretet a világhírű Rimini Protokoll magánlakásokban vendégeskedő előadása, a spanyol Roger Bernat/FFF társulat parlamenti szavazást imitáló vitaszínháza, a francia Cirque Inextremiste interaktív köztéri megmozdulása vagy éppen a Freeszfe és a BTF közös bemutatójaként megvalósuló A béke szigete. Nyitókoncertünkön a világhírű Chamber Orchestra of Europe magyar gyökerű, de európai hatású művekből összeállított koncertjét élvezhetjük, a Budapest Jazzfest immár harmadik éve hozza el hozzánk a műfaj sztárjait, akik szabadtéri koncerten is köszöntik a csatlakozást. Régiónk filmes termésének java lesz látható a Little Europe vetítésein, a Határtalan Design pedig ismét izgalmas áttekintést nyújt a kontinens modern tárgykultúrájából.

Miközben mi élvezzük a csodálatos városunk nyújtotta lehetőségeket, nem feledkezhetünk meg azokról sem, akik nehézségekkel szembesülnek az életükben, vagy éppen háborúk árnyékában éltek, élik mindennapjaikat. Ezért is fogadjuk kiemelt figyelemmel az Ukrajnából menekült művészeket és Bunker Cabaret című előadásukat vagy a Szarajevói Háborús Szinház vendégjátékát, Susan Sontag darabját Balázs Zoltán rendezésében. Mindkét társulat kiállítással, beszélgetéssel és vetítéssel is készül, hogy jobban megérthessük a fegyveres konfliktusok hátterét és hatásait. De hangot adunk az érdekeikért kiálló magyar pedagógusoknak is a Stereo Akt új előadásán keresztül, illetve a szépkorú budapestieknek is teret nyitunk, hogy saját koreográfiával fejezhessék ki magukat a Silver Boom svájci alkotóinak támogatásával.

Idén is minőségi találkozásokra, izgalmas együtt töltött időre ad lehetőséget a Budapesti Tavaszi Fesztivál, ami a fentieken túl még számos meglepetéssel készül. Tartsanak velünk, fesztiválozzunk együtt idén is!

Faix Csaba
vezérigazgató
Budapest Brand nZrt.