Film Dokumentumfilm

Szub/Verzió – szabadtéri vetítések a Városháza udvarán

Globális témák, egyéni sorsok

EZ AZ ESEMÉNY SAJNOS MÁR VÉGET ÉRT, KÖSZÖNJÜK A RÉSZVÉTELT
Szub/Verzió – szabadtéri vetítések a Városháza udvarán

A Szub/Verzió olyan dokumentumfilmeket mutat be, amelyek az emberek döntéseit vizsgálják, amikor arra törekszenek, hogy megváltoztassák a világot maguk körül.

Hol?

Városháza udvar

Budapest, Városház u. 9-11, 1052

Útvonalterv

MIKOR?

2024. május 6. 20:00 - Társadalmi rendetlenség c. film  Jegyvásárlás
2024. május 7. 20:00 - Szökés Észak-Koreából c. film  Jegyvásárlás
2024. május 8. 20:00 - Nice Ladies c. film  Jegyvásárlás

Bővebben

A társadalmi igazságtalansággal, politikai diszkriminációval vagy személyes kihívásokkal szembesülve milyen stratégiákat választunk – megdermedünk, elmenekülünk vagy cselekszünk a változás érdekében? Három megható film a világ különböző tájairól válaszokat keres e kérdésekre.

MŰSOR:

MÁJUS 6., hétfő 20:00

Társadalmi rendetlenség / Breaking Social (Fredrik Gertten, Svédország, 2023, 93′)

Minden közösség a társadalmi szerződés eszméjén alapul, melynek értelmében ha keményen dolgozunk, ha tisztelettel bánunk másokkal, ha a szabályok szerint játszunk, akkor elnyerjük jutalmunkat. De mi a helyzet a szabályszegőkkel, akik kihasználják az adóparadicsomokat és a megtermelt profitot nem forgatják vissza a társadalomba? Meggyilkolt oknyomozó újságíró Máltán, víz nélküli folyó Chilében – a Társadalmi rendetlenség a kleptokrácia és az erőforrások korlátozások nélküli kitermelésének (extraktivizmus) globális mintáit vizsgálja.  Amikor az emberek elérik a töréspontot, szervezkedni és tiltakozni kezdenek. A film a közösségeink építőköveinek újragondolását és a mindannyiunkban élő remény felébresztését tűzte ki célul, megvizsgálva az igazságtalanság és a korrupció legyőzésének lehetőségeit.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=W_GrPXBJcds&ab_channel=CPH%3ADOX

 

MÁJUS 7., kedd 20:00

Szökés Észak-Koreából / Beyond Utopia (Madeleine Gavin, US, 2023, 107’)

A Szökés Észak-Koreából egyedülálló, feszült képsorai megmutatják, hogy az emberek mennyi mindenre képesek a szabadságért. A film több sorsot követ, egyének és családok útját, ahogy próbálnak elmenekülni Észak-Koreából, az egyik legelnyomóbb helyről a világon, ahol elhitették velük, hogy szülőföldjük maga a Paradicsom. Hazájuk elhagyása súlyos büntetéssel jár, elfogás esetén akár ki is végezhetik őket, ráadásul ki vannak szolgáltatva az emberkereskedők gátlástalan kizsákmányolási kísérleteinek. A hátramaradt családtagok szintén megtorlással nézhetnek szembe, a film főszereplői mégis vállalják a kockázatot. Madeleine Gavin megragadó, zsigeri és sürgető filmje érzékelhető közelségbe hozza a szökési kísérletek élet-halál tétjét.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=sVmKew4YYSY&ab_channel=MadmanFilms

 

MÁJUS 8., szerda 20:00

Nice Ladies (Mariia Ponomarova, Hollandia – Ukrajna, 2024, 92’)

Az orosz-ukrán háború eszkalálódásával a 38 és 73 év közötti nőkből álló „Nice Ladies” cheerleader csapat látszólag megbonthatatlan kötelékét kihívás éri. Lehetetlen döntések előtt állnak az anyaország és a nagymamaság, a maradás és a távozás között. A csapat egyik kulcsembere, Sveta, a családjával Hollandiába menekül, míg a csapatkapitány Valia és az edző Nadia a többszörösen bombázott Harkivban maradnak. Az egymástól elszakított nők megpróbálják tartani a kapcsolatot, hogy a terror, a szívfájdalom és a túlélők bűntudatának gyötrelmei közepette megőrizzék a józan eszüket. Vajon sikerül-e megküzdeniük a társadalmi elvárásokkal, a nehéz gazdasági helyzettel, az ageizmussal és újra megtalálni egymással a közös hangot a háború okozta sebeken keresztül?

 

A filmek angol nyelven, magyar és angol felirattal kerülnek vetítésre.

Helyfoglalás érkezési sorrendben. Meleg ruházat, pléd és párna hozatala ajánlott.

Közreműködők

A vetítések a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a Verzió Dokumentumfilm Fesztivál és a Budapest Film Zrt. együttműködésével valósulnak meg.

 

Ez is tetszeni fog

Film
Little Europe Filmfesztivál

Nők a kormányrúdnál

2024. május 7.

Toldi Mozi

Kiállítás
Határtalan design

Nemzetközi összművészeti kiállítás és rendezvénysorozat

2024. május 10.- június 23.

Kiscelli Múzeum

Zene Jazz
Jazz a téren

Nagy Emma Quintet
Ajtai Péter | MINGUS! MINGUS! MINGUS!
Lisztes Jenő Cimbalom Project feat. Roby Lakatos

2024. május 10. 17:00-22:00

Rákóczi tér - Szabadtéri színpad